Cum te scapă o lampă UV de bacterii, acarieni și viruși

Efectul benefic al luminii ultraviolete UV-C a fost observat încă din cele mai vechi timpuri.

Cum te scapă o lampă UV de bacterii și viruși?

Efectul benefic al luminii ultraviolete UV-C a fost observat încă din cele mai vechi timpuri. Odată cu studiul organismelor microscopice și al bolilor induse de acestea, s-a observat efectul distructiv al luminii asupra agenților patogeni, precum și efectele pozitive de prelungire a termenului de valabilitate a produselor alimentare.

Poate vă întrebați ce este lumina UV-C?

Lumina ultravioletă este partea invizibilă a radiației solare situată, ca lungime de undă, între infraroșii și radiația x.

Unul dintre modurile în care lumina UV este diferită de lumina pe care o putem vedea este modul în care frecvența sa înalță bacteriile și mucegaiul. 

Există trei lungimi de undă diferite ale luminii UV: UV-A, cu lungimi de undă cuprinse între 315 şi 400 nm, UV-B, cu lungimi de undă cuprinse între 280 şi 315 nm şi UV-C, cu lungimi de undă mai mici de 280 nm. Pentru formarea ozonului sunt importante radiaţiile UV-C, care au suficient de multă energie pentru a rupe molecula de oxigen în doi atomi.

Pentru a ucide microorganismele, lumina ultravioletă UV-C pătrunde în membrana celulelor și distruge ADN-ul, determinând leziuni care împiedică activitatea celulei și capacitatea acesteia de a se reproduce. Astfel, agentul patogen nu mai reprezintă o amenințare pentru organismul uman.

Lumina ultravioletă UV-C afectează materialul biologic, fără a produce reacții chimice, prin intermediul energiei de putere mare. Totodată, lumina ultravioletă UV-C nu modifică particulele sau substanțele chimice din mediu, fie ele organice sau anorganice. Efectul este dezinfectant, iar la o doză mare, chiar sterilizant.

Cercetările științifice au arătat că o mare parte dintre microorganismele de pe suprafețe sunt spori care pot dăuna sănătății.

Lumina ultravioletă UV-C realizează o dezinfecție de până la 99,99%, în funcție de tipul de microorganism și de timpul de expunere.

Ce este o lampă UV?

Lampa UV este un dispozitiv care creează artificial lumina ultravioletă și este folosită pentru a ucide bacteriile și virusurile precum spori, microbacterii, coronavirusuri, ciuperci, Rickettsia și chlamydia. Apa, aerul și suprafețele contaminate de virusuri pot fi sterilizate de lumina UVC.

O lampă UV este diferită de o lampă obișnuită în primul rând prin faptul că este fabricată din cuarț în loc de sticlă. În interiorul lămpii există un gaz amestecat cu mercur, care reactionează la electricitate atunci când lampa este conectată și astfel se produce UV.

Poate o lampă UV îmbunătăți calitatea aerului din interior?

Bobinele din echipamentele de încălzire, ventilație sau aer condiționat din casa ta, sunt predispuse la acumularea de bacterii sau mucegai. Utilizarea unei lămpi UV pentru sterilizarea acestor bobine s-a dovedit că îmbunătățește calitatea aerului din interior.

Ce se poate dezinfecta cu lampa UV?

Lampa UV-C este ideală pentru sterilizarea suprafețelor de aproximativ 40mp, cum ar fi cabinete medicale, birouri, cabinete stomatologice, zone de producție, dar și reședințe private. Ea poate fi utilizată și pentru dezinfectarea mobilierului, covoarelor, încalțămintei, lenjeriilor de pat, etc.

Printre avantajele folosirii lămpi germicidale UV menționăm:

  • Durata efectivă de viață a tubului UV este mai mare de 8000 de ore;
  • Tubul de sticlă de cuarț de înaltă calitate permite conținutului de hidroxil sa fie mai puțin de 50ppm. Așadar, transmitența uv este mai mare de 90%;
  • Tehnologia care folosește zirconiu de alu¬miniu poate absorbi impuritățile din interiorul tubului . Astfel are o viață mai lungă.
  •  

Fișa tehnică o găsiți AICI


 

Articole similare