Iluminatul industrial: soluții și avantaje

Iluminatul industrial poate fi una dintre cele mai mari cheltuileli pe care o companie le poate avea

Care este rolul iluminatului industrial și ce soluții există pentru un iluminat corect?

Iluminatul industrial se folosește pentru a ilumina o gamă largă de spații, de la parcările reprezentanțelor auto, săli de sport, hambare, până la culoarele unui depozit și poate fi una dintre cele mai mari cheltuileli pe care o companie le poate avea.

Suprafețele extinse, tavanul înalt, multitudinea de rafturi înalte sau ferestrele puține la număr sunt câțiva dintre factorii de care trebuie să ținem cont atunci când alegem iluminatul potrivit într-o fabrică sau într-un spațiu industrial.

De multe ori, iluminatul industrial se bazează pe o tehnologie veche, drept urmare și costurile sunt ridicate și absorb ca un burete resursele financiare, care ar putea fi redirecționate în alte direcții. De aceea, tot mai multe companii adoptă iluminatul cu LED, care are potențialul să reducă semnificativ facturile la  energia electrică.

Unul dintre principalele avantaje ale acestor sisteme de iluminat este că pot fi folosite cu diferite sisteme inteligente, astfel încât luminile pot fi programate să se stingă automat în zonele în care angajații își desfășoară activitatea, iar fluxul luminos poate fi ajustat în funcție de lumina naturală. Acest lucru este foarte util în fabricile sau halele unde se lucrează în schimburi, care dureaza până noaptea târziu. Prin aceste mici adaptări, consumul de energie electrică poate fi redus cu aproximativ 50%, iar investiția inițială în iluminatul cu LED poate fi acoperită în 12-18 luni.

Costuri versus beneficii

Sistemele de iluminat cu LED au costuri de achiziție mai ridicate decât sistemele de iluminat clasice, deși producătorii din domeniu oferă asigurări că aceste costuri scad atunci când tehnologia LED este folosită la scară mare, cum ar fi hale și depozite de mari dimensiuni.

Trecerea la sisteme de iluminat LED este ceva ce trebuie luat în considerare, deoarece în spațiile industriale se utilizează corpuri de iluminat cu putere mare, pe perioade mai îndelungate. Spre exemplu, dacă un consumator casnic folosește lumina din casă, doar câteva ore zilnic, în spațiile industriale, unde se lucrează și pe timpul nopții, corpurile de iluminat funcționează în permanență.

Investiția în aceste sisteme de iluminat nu este una trecătoare, cum ar fi achiziționarea de smartphone-uri, laptopuri sau diverse gadget-uri, care dupa un an sau doi sunt depășite, ci este o investiție de durată, având în vedere că se pot face economii substanțiale în privința costurilor cu energia electrică, iar investiția poate fi acoperită în mai puțin de 24 de luni.

Eficientizarea spațiului de lucru

Economiile realizate prin implementarea tehnologiei LED reprezintă o schimbare majoră pentru spațiile industriale care s-au bazat timp de foarte mulți ani pe tuburi fluorescente sau proiectoare HID-HPS. Aceste corpuri de iluminat sunt ineficiente, deoarece fluxurile luminoase ar trebui să se suprapună pentru a oferi o acoperire totală. Depozitele au de obicei culoare înguste, iar lumina nu ajunge până la nivelul solului, unde este necesară, ea luminând doar rafturile superioare.

Intensitatea luminoasă

Culoarea pereților și a tavanului influențează într-o mare măsura intensitatea luminii într-un spațiu industrial. Culorile deschise sunt cea mai bună opțiune, în general, deoarece reflectă mai bine lumina. Acest lucru înseamnă că pot fi folosite becuri cu un număr mai mic de lumeni, care au un consum mai scăzut de energie. Unele becuri cu LED permit reglarea fluxului luminos.

Distribuția luminii

În spațiile industriale există mai multe zone, fiecare cu particularitățile sale în ceea ce privește sursa de lumină potrivită.

Culoarele dintre rafturi trebuie iluminate cu corpuri de iluminat liniare sau cu tuburi LED montate paralel cu rafturile. Dacă se vor monta perpendicular se va crea o atmosferă întunecoasă.

În spațiul unde muncitorii lucrează, spre exemplu un banc de lucru, se recomandă lumina rece, deoarece oferă o claritate ridicată și amplifică confortul vizual. Se pot folosi corpuri de iluminat adaptabile care pot fi ajustate în funcție de unghiul de distribuție luminoasă și de intensitatea luminoasă necesară.

Amplasarea surselor de iluminat

Sursele de iluminat nu trebuie să fie instalate prea departe una de cealaltă, deoarece atmosfera va fi întunecoasă iar unele zone nu vor fi iluminate suficient. Dacă sursele de iluminat sunt amplasate prea aproape una de cealaltă, vor fi zone unde lumina va fi prea puternică. Instalarea și poziționarea surselor de iluminat trebuie calculată în funcție de spațiul disponibil și de tipul de lumină potrivit.

Avantajele utilizării iluminatului cu LED

Avantajele utilizării iluminatului cu LED

Iluminatul cu LED folosește mai puțină energie în comparație cu alte surse de iluminat. În același timp becurile cu LED au o durată de viață mult mai mare, drept urmare nu trebuie înlocuite des, comparativ cu alte tipuri de becuri.

Iluminatul cu LED are și alte avantaje importante printre care:

  • Becurile LED produc o lumină puternică, apropiată de lumina albă (lumina zilei);
  • Au un consum redus de energie;
  • Costuri reduse de mentenanță;
  • Durată de viață de 2-3 ori mai mare decât a tuburilor fluorescente normale;
  • Calitatea luminii este superioară iar fluxul luminos este continuu;
  • Becurile sunt rezistente la vibrații și nu emit substanțe toxice;
  • Lumina nu pâlpâie;
  • Procesul de instalare este 100% sigur, ușor și rapid.

În concluzie, un iluminat corect dintr-un spațiu industrial ajută nu doar la reducerea costurilor pe termen lung ci și la creșterea productivității si a confortului angajaților. Totodată sursele de lumină trebuie alese în funcție de fiecare zonă de lucru în parte.

ELBI Electric & Lighting vă oferă soluții de iluminat pentru iluminatul industrial cum ar fi: hale industriale, depozite, fabrici și alte tipuri de spații industriale.

 

Articole similare