Becul, o invenție cu adevărat revoluționară

Din timpuri străvechi omul s-a temut de întuneric. Întunericul a părut a adăposti mereu un pericol ascuns, necunoscut.

Descoperirea focului, un factor care a influențat decisiv omenirea, o revoluţie în planul alimentaţiei şi al încălzirii, a rezolvat parţial şi problema luminii în timpul nopţii. Petrolul şi gazul lampant au fost alţi paşi importanţi în rezolvarea iluminatului. Numai că lumina obţinută în acest fel nu era îndeajunsă pentru desfăşurarea unor activităţi care necesitau o mare acurateţe vizuală. După descoperirea curentului electric această problemă a fost rezolvată în totalitate. 

Geniul lui Edison

Inventatorul acestui accesoriu, fără de care astăzi nici nu ne imaginam existenţa, a fost savantul american Thomas Alva Edison. Paradoxal, titlul de savant este nemeritat, pentru că acest geniu al omenirii nu a avut nici măcar un certificat de absolvire a patru clase primare. După primul trimestru, învăţătorul l-a trimis acasă cu  următorul bilet: “Doamnă, copilul dvs. este atât de idiot, încât eu nu l-aş lăsa să pască nici măcar o capră”. Numai că mama sa l-a învăţat să scrie şi să citească, iar ceea ce a urmat se reflectă în viața noastră de zi cu zi. Ironic, tocmai mama sa a fost prima persoană din lume care a beneficiat de invenția becului.
Fiind bolnavă şi trebuind sa fie operată de urgenţă, intervenţia chirurgicală s-a făcut la lumina câtorva becuri experimentale la acea dată, sursele artificiale de iluminat din acea perioadă fiind ineficiente. Edison a observat efectul termic al curentului electric şi s-a gândit că un conductor poate fi încălzit până la incandescenţă, moment în care el devine o sursă de lumină. 

Experimentele

Edison nu a descoperit de prima dată aliajul ideal existent în prezent (bazat în principal pe wolfram) şi nici nu a realizat faptul că în interiorul balonului de sticlă trebuie să fie un spațiu vid. După mulți ani de experimente și cercetări a ajuns la modelul actual al becului. Trebuie specificat faptul că tipul filetului cu care becul se înşurubează este denumit după numele său, “filetul Edison”. Becul a fost un factor important și a influențat puternic dezvoltarea omenirii, înlocuind lumina naturală cu lumină artificială, astfel că activităţile umane să puteau continua şi pe timpul nopţii. Iluminatul electric este complet nepoluant şi cu riscuri minime, nu ca în cazul iluminatului cu gaz. 

Probleme de alimentare

Probleme de alimentare

Becurile de curent alternativ se folosesc la iluminat în poziţii fixe, din cauza felului de alimentare. Becurile de curent continuu pot fi alimentate şi de la surse mobile de alimentare cum ar fi baterii, acumulatori etc., deci sursa luminoasă poate fi transportată şi folosită mereu.
Un bec poate fi montat foarte uşor, fără a avea nevoie de cunoştinţe sau abilităţi însemnate. Are un singur inconvenient: datorită faptului că lumina se produce prin încălzirea până la incandescenţă a filamentului, acesta se încălzeşte puternic, existând șansa să producă arsuri în contact direct.

Lumina rece

Lumina rece

Ultimele descoperiri în ceea ce privește iluminatul au dus la realizarea de becuri cu lumină rece. Corpurile de iluminat cu lumină rece sunt cele care folosesc în locul circuitului clasic de iluminat, gazele inerte (neon, argon etc.). Până nu de mult, aceste corpuri de iluminat foloseau pentru aprindere circuite speciale, aşa-numitele drosere, care în ultima perioadă au fost înlăturate, iar tuburile de neon au fost implantate direct în dulie.

Componente tehnice

Elementele din care se constituie un bec sunt dulia (care asigură fixarea sa în soclu şi alimentarea circuitului electric), circuitul electric propriu-zis (filamentul şi suportul său) şi globul vidat de sticlă (care protejează la exterior circuitul electric). Dulia, prevăzută cu filet Edison, poate avea diferite dimensiuni, în funcţie de care se alege soclul folosit pentru suport şi alimentare, depinzând în principal de locul sau de aparatul în care se foloseşte becul. Datorită maleabilităţii sticlei, globul vidat poate fi modelat în diferite forme sau poate fi făcut în diferite culori (prin adăugare de colorant în compoziţia sticlei). De asemenea poate fi făcut mat sau prin adăugare de material de sticlă poate fi făcut cu lupă (în special este vorba despre becurile  mici de lanternă sau despre becurile de putere mică). Filamentul se poate produce acum în diferite forme (flori, animale, căsuţe etc.).

Articole similare